piątek, 8 kwietnia 2016

pierś z kurczaka ze szpinakiem


Czyli soczyste szpinakowe kieszonki ;)




Przyznam, że od dłuższego już czasu nie jestem fanką dań typowo mięsnych. Jeśli już to używam głównie drobiu. Mam jednak na uwadze, że mieszkam z facetem, który od czasu do czasu domaga się jakiegoś konkretnego mięsiwa. Dlatego dzielę się z wami poniższym przepisem na dość szybki i prosty obiad. Samo przygotowanie zajmuje około 15 minut! ;) A efekt jest pyszny i soczysty! Serek można też zastąpić fetą, ale trzeba uważać, by farsz nie zrobił się zbyt słony. Zapraszam!






Składniki :
(dla 2 osób)

  • dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • garść świeżego szpinaku
  • łyżeczka masła
  • łyżka serka śmietankowego Łaciaty
  • garstka startego sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka słodka


Przygotowanie :

Piersi z kurczaka umyj i dokładnie osusz. 
Szpinak umyj, osusz i usuń łodygi.
Odetnij znajdujące się pod piersią polędwiczki (można je wykorzystać do innego dania).
Piersi ponacinaj poziomo w około 1-1,5 cm odstępach, tworząc kieszonki.
Oprósz piersi solą (ja używam soli morskiej) i pieprzem.
Na patelni rozpuść łyżkę masła.
Wrzuć szpinak i podsmaż kilka minut.
Dodaj łyżkę serka śmietankowego i wymieszaj wszystko razem.
Podsmaż jeszcze przez chwilę, a potem odstaw do ostygnięcia.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser żółty.
Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim kurczaka.
Ponacinane kieszonki wypełnij przygotowanym farszem.
Następnie posyp startym serem i słodką papryką.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, około 20-25minut.
Podawaj z gotowanymi warzywami lub surówką.





Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz