czwartek, 2 czerwca 2016

pizza z pomidorami, mozarellą i rukolą


Czyli w wersji bardziej "light" ;)



Mój sprawdzony przepis na ciasto, robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzi pyszne :) można je wykonać z każdego typu mąki lub wymieszać kilka typów razem. Dodatki można dobrać według siebie, poniżej moja ulubiona kompozycja.. Zapraszam :)





 Składniki :
(na 1 pizzę o śr. 32cm)

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna i żytnia)
  • 20g drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka oliwy z oliwek
Sos:


  • 200g przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • oregano, bazylia, tymianek

Dodatki:

  • ser mozarella (1 kulka)
  • 2 nieduże pomidory
  • kilka czarnych oliwek
  • pół średniej cebuli
  • garść rukoli

Przygotowanie :

Mąkę i sól wsyp do miski.
Z 3/4 szklanki wody odlej część do drugiego naczynia. 
Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i łyżeczkę mąki.
Odstaw zaczyn na kilka minut, aż pojawi się na nim pianka.
Zaczyn i oliwę dodaj do mąki.
Zagniataj ciasto dolewając stopniowo wodę (tak naprawdę wystarczy jej tylko trochę).
Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką 
i odłóż w ciepłe miejsce na 0,5 godziny.

Włącz piekarnik i ustaw na 220 stopni.

W tym czasie możesz przygotować sos.
Przecier pomidorowy wlej do rondelka (ja używam niedużej patelni), dodaj oliwę i zioła.
Zagotuj przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie umyj i pokrój dodatki, tak jak lubisz :)




Ciasto rozwałkuj na stolnicy (podsyp odrobinę mąki), a następnie przełóż na blachę i uformuj, możesz zostawić grubsze boki.
Ja użyłam blachy do pieczenia pizzy o średnicy 32cm. Jeśli nie posiadasz takiej możesz bez obaw wykorzystać zwykłą blachę do ciasta (sama takiej używałam wcześniej :) ).
Rozprowadź sos, dodaj połowę mozarelli, cebulę, oliwki i pomidory.




Włóż do nagrzanego piekarnika na około 7-8 minut.
Po tym czasie dodaj resztę sera i piecz przez kolejne 5-6 minut.

Po wyjęciu posyp pizzę listkami rukoli.





Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz