Czyli w wersji bardziej "light" ;)
Mój sprawdzony przepis na ciasto, robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzi pyszne :) można je wykonać z każdego typu mąki lub wymieszać kilka typów razem. Dodatki można dobrać według siebie, poniżej moja ulubiona kompozycja.. Zapraszam :)
Składniki :
(na 1 pizzę o śr. 32cm)
Ciasto:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna i żytnia)
- 20g drożdży
- płaska łyżeczka soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- łyżka oliwy z oliwek
Sos:
Dodatki:
Przygotowanie :
- 200g przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy z oliwek
- oregano, bazylia, tymianek
Dodatki:
- ser mozarella (1 kulka)
- 2 nieduże pomidory
- kilka czarnych oliwek
- pół średniej cebuli
- garść rukoli
Przygotowanie :
Mąkę i sól wsyp do miski.
Z 3/4 szklanki wody odlej część do drugiego naczynia.
Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i łyżeczkę mąki.
Odstaw zaczyn na kilka minut, aż pojawi się na nim pianka.
Zaczyn i oliwę dodaj do mąki.
Zagniataj ciasto dolewając stopniowo wodę (tak naprawdę wystarczy jej tylko trochę).
Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką
i odłóż w ciepłe miejsce na 0,5 godziny.
Włącz piekarnik i ustaw na 220 stopni.
W tym czasie możesz przygotować sos.
Przecier pomidorowy wlej do rondelka (ja używam niedużej patelni), dodaj oliwę i zioła.
Zagotuj przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie umyj i pokrój dodatki, tak jak lubisz :)
Ciasto rozwałkuj na stolnicy (podsyp odrobinę mąki), a następnie przełóż na blachę i uformuj, możesz zostawić grubsze boki.
Ja użyłam blachy do pieczenia pizzy o średnicy 32cm. Jeśli nie posiadasz takiej możesz bez obaw wykorzystać zwykłą blachę do ciasta (sama takiej używałam wcześniej :) ).
Rozprowadź sos, dodaj połowę mozarelli, cebulę, oliwki i pomidory.
Włóż do nagrzanego piekarnika na około 7-8 minut.
Po tym czasie dodaj resztę sera i piecz przez kolejne 5-6 minut.
Po wyjęciu posyp pizzę listkami rukoli.
Smacznego!
Z 3/4 szklanki wody odlej część do drugiego naczynia.
Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i łyżeczkę mąki.
Odstaw zaczyn na kilka minut, aż pojawi się na nim pianka.
Zaczyn i oliwę dodaj do mąki.
Zagniataj ciasto dolewając stopniowo wodę (tak naprawdę wystarczy jej tylko trochę).
Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką
i odłóż w ciepłe miejsce na 0,5 godziny.
Włącz piekarnik i ustaw na 220 stopni.
W tym czasie możesz przygotować sos.
Przecier pomidorowy wlej do rondelka (ja używam niedużej patelni), dodaj oliwę i zioła.
Zagotuj przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie umyj i pokrój dodatki, tak jak lubisz :)
Ciasto rozwałkuj na stolnicy (podsyp odrobinę mąki), a następnie przełóż na blachę i uformuj, możesz zostawić grubsze boki.
Ja użyłam blachy do pieczenia pizzy o średnicy 32cm. Jeśli nie posiadasz takiej możesz bez obaw wykorzystać zwykłą blachę do ciasta (sama takiej używałam wcześniej :) ).
Rozprowadź sos, dodaj połowę mozarelli, cebulę, oliwki i pomidory.
Włóż do nagrzanego piekarnika na około 7-8 minut.
Po tym czasie dodaj resztę sera i piecz przez kolejne 5-6 minut.
Po wyjęciu posyp pizzę listkami rukoli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz