Czyli seler w roli głównej :)
Ja i moja druga połówka bardzo lubimy krem z selera, dlatego przygotowuję go dość często. Zaczęło się od tego, że dostaliśmy niemały zapas warzyw uprawianych naturalnie w przydomowym gospodarstwie rodziców Dawida, w tym właśnie korzeń selera. Postanowiłam zrobić krem, znalazłam świetny przepis, chociaż zmodyfikowałam go po swojemu i ciągle się go trzymam :) Czasem zamiast ziemniaków (nie jemy ich zbyt często więc nie zawsze je posiadam) dodaję jeszcze kawałek selera i korzeń pietruszki. Warto wypróbować! ;)
Składniki :
(na 3-4 porcje)
(na 3-4 porcje)
- 1 duży seler
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie :
Seler i ziemniaki obierz, umyj i pokrój na nieduże kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną cebulę.
Dodaj seler i ziemniaki, wymieszaj i podsmaż około 2-3 minuty.
Zalej bulionem i gotuj około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zestaw garnek z ognia i miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
Zestaw garnek z ognia i miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz