niedziela, 1 maja 2016

pulpety mięsno-ryżowe gotowane na parze


Czyli pulpety inaczej ;)




W zamrażarce znalazłam mięso mielone wieprzowo-wołowe. W zasadzie mięso inne niż drobiowe jemy tylko w takiej postaci. Postanowiłam przygotować pulpety z ryżem, z tym, że nieco inaczej, bo gotowane na parze. Mięso można oczywiście zastąpić choćby mięsem z indyka. Do pulpetów można przygotować dowolny sos. Zapraszam! :)




Składniki :
(dla 2 osób)

  • 250g mięsa mielonego
  • torebka ryżu brązowego (100g)
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • sól, pieprz

Przygotowanie :

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie i następnie zostaw do ostygnięcia.
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, pietruszką i pozostałymi składnikami oraz przyprawami.
Dodaj ryż i ponownie wymieszaj.
Uformuj kotleciki.
Gotuj na parze około 20min.





Pulpety wyłóż na talerz i jeśli masz ochotę - polej sosem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz