Czyli pulpety inaczej ;)
W zamrażarce znalazłam mięso mielone wieprzowo-wołowe. W zasadzie mięso inne niż drobiowe jemy tylko w takiej postaci. Postanowiłam przygotować pulpety z ryżem, z tym, że nieco inaczej, bo gotowane na parze. Mięso można oczywiście zastąpić choćby mięsem z indyka. Do pulpetów można przygotować dowolny sos. Zapraszam! :)
Składniki :
(dla 2 osób)
(dla 2 osób)
- 250g mięsa mielonego
- torebka ryżu brązowego (100g)
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- garść natki pietruszki
- łyżeczka siemienia lnianego
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie i następnie zostaw do ostygnięcia.
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, pietruszką i pozostałymi składnikami oraz przyprawami.
Dodaj ryż i ponownie wymieszaj.
Uformuj kotleciki.
Gotuj na parze około 20min.
Pulpety wyłóż na talerz i jeśli masz ochotę - polej sosem :)
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, pietruszką i pozostałymi składnikami oraz przyprawami.
Dodaj ryż i ponownie wymieszaj.
Uformuj kotleciki.
Gotuj na parze około 20min.
Pulpety wyłóż na talerz i jeśli masz ochotę - polej sosem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz