wtorek, 15 marca 2016

makaron z pesto rukolowo-orzechowym



Czyli szybki, pyszny i zdrowy obiad :)






Z uwagi na to, że nie zawsze mam czas na przysłowiowe "stanie przy garach", uwielbiam takie szybkie dania makaronowe. Z resztą.. w ogóle uwielbiam makaron, więc na dietę bezglutenową w moim przypadku raczej nie ma co liczyć ;) i na pewno będzie można to dostrzec już wkrótce.







Składniki :
(dla 2 osób)

  • 3 garście rukoli
  • 7-8 orzechów włoskich
  • 100g sera żółtego (u mnie gouda)
  • 100-150g makaronu pełnoziarnistego (garść)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • migdały (opcjonalnie pestki dyni lub słonecznika)
  • sól


Przygotowanie :

Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu około 7 minut.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
Migdały prażymy na suchej patelni.
Rukolę myjemy i miksujemy blenderem z dodatkiem oliwy z oliwek.
Stopniowo dodajemy orzechy, a następnie 3/4 przygotowanego wcześniej startego sera 
i miksujemy dalej.
Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym pesto i przekładamy na talerz. 
Posypujemy resztą sera i dekorujemy migdałami.






Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz