Czyli szybki, pyszny i zdrowy obiad :)
Z uwagi na to, że nie zawsze mam czas na przysłowiowe "stanie przy garach", uwielbiam takie szybkie dania makaronowe. Z resztą.. w ogóle uwielbiam makaron, więc na dietę bezglutenową w moim przypadku raczej nie ma co liczyć ;) i na pewno będzie można to dostrzec już wkrótce.
Składniki :
(dla 2 osób)
(dla 2 osób)
- 3 garście rukoli
- 7-8 orzechów włoskich
- 100g sera żółtego (u mnie gouda)
- 100-150g makaronu pełnoziarnistego (garść)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- migdały (opcjonalnie pestki dyni lub słonecznika)
- sól
Przygotowanie :
Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu około 7 minut.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
Migdały prażymy na suchej patelni.
Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
Migdały prażymy na suchej patelni.
Rukolę myjemy i miksujemy blenderem z dodatkiem oliwy z oliwek.
Stopniowo dodajemy orzechy, a następnie 3/4 przygotowanego wcześniej startego sera
i miksujemy dalej.
i miksujemy dalej.
Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym pesto i przekładamy na talerz.
Posypujemy resztą sera i dekorujemy migdałami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz