czwartek, 14 kwietnia 2016

placuszki z pomidorami, oliwkami i fetą


Czyli placuszki inaczej! ;)




Przepis na placuszki z mąki żytniej, można oczywiście użyć innej mąki, ja akurat taką posiadałam :) Z podanych składników wychodzi 6 placuszków, czyli po 3 sztuki na porcję.
Podałam je z sosem czosnkowo-koperkowym.





Składniki :
(dla 2 osób)

  • 6 łyżek mąki żytniej
  • pół kostki sera feta (u mnie Favita półtłusty)
  • pomidor
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • kilka oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa do smażenia



Przygotowanie :

Pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Oliwki pokrój w drobne paseczki.
Fetę pokrój w drobną kostkę.
Do miski wbij jajko i wymieszaj.
Wrzuć pomidora, fetę, oliwki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Dodaj szczyptę bazylii i oregano oraz mąkę. 
Wszystko razem wymieszaj.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i uformuj placuszki.
Smaż około 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.





Jedz póki ciepłe :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz