Czyli placuszki inaczej! ;)
Przepis na placuszki z mąki żytniej, można oczywiście użyć innej mąki, ja akurat taką posiadałam :) Z podanych składników wychodzi 6 placuszków, czyli po 3 sztuki na porcję.
Podałam je z sosem czosnkowo-koperkowym.
Składniki :
(dla 2 osób)
(dla 2 osób)
- 6 łyżek mąki żytniej
- pół kostki sera feta (u mnie Favita półtłusty)
- pomidor
- jajko
- ząbek czosnku
- kilka oliwek
- bazylia
- oregano
- oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Oliwki pokrój w drobne paseczki.
Fetę pokrój w drobną kostkę.
Do miski wbij jajko i wymieszaj.
Wrzuć pomidora, fetę, oliwki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Dodaj szczyptę bazylii i oregano oraz mąkę.
Wszystko razem wymieszaj.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i uformuj placuszki.
Smaż około 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
Jedz póki ciepłe :)
Oliwki pokrój w drobne paseczki.
Fetę pokrój w drobną kostkę.
Do miski wbij jajko i wymieszaj.
Wrzuć pomidora, fetę, oliwki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Dodaj szczyptę bazylii i oregano oraz mąkę.
Wszystko razem wymieszaj.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i uformuj placuszki.
Smaż około 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
Jedz póki ciepłe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz